Máte rádi hory a baví Vás vysokohorská turistika? Připravili jsme pro Vás výběr zajímavých vrcholků z České republiky a Slovenska, které stojí za to navštívit.

Sněžka

Na Sněžku, nejvyšší horu Čech s nadmořskou výškou 1602 m se lze vydat pěšky prakticky ze všech směrů, tedy i z Polska nebo pohodlně vyjet z Pece pod Sněžkou lanovkou. Při dobré viditelnosti dohlédnete z jejího vrcholu na vzdálenost cca 100 km. Po desetiletí se zde setkávají Čechové a Poláci, nejdete zde občerstvení jak na české tak i polské straně.

Nová lanovka, čtyř sedačková gondola, byla dána do provozu roku 2013. Lanovka má dva úseky a byla postavena na původní trase na Sněžku. Na rozdíl od staré lanovky se na trati již nepřestupuje.

více ...

 

Provoz nové lanovky je i v dnešní době závislý na počasí z důvodu síly větru. Vyjet lanovkou na Sněžku, jak samozřejmé! Vždy tomu tak nebylo. Potraviny i voda sem byly původně dopravovány v dřevěných krosnách. Tento druh transportu fungoval na Sněžce až do roku 1949. První vodovod byl na Sněžku zbudován již v roce 1912, byl poháněný z Pece pod Sněžkou zvláštní technologií.

Z Pece byla postavena dvoumístná lanovka na Růžohorky. S výstavbou lanovky bylo započato v roce 1946. První úsek na Růžovou horu byl zprovozněn v roce 1949, na vrchol Sněžky o rok později. Lanovka byla v provozu celých 62 let a to zcela v původním stavu. Byla nejstarší provozovanou lanovkou v Čechách. Za celou dobu vyvezla 7,2 milionů cestujících. Lanovku vyrobila Transporta Chrudim na základě švýcarské licence firmy Von Roll.

méně ...

Ještěď

Každý správný turista, lyžař a snowboardista musí alespoň jednou navštívit Ještěd. Tento vrchol vypínající se v Jizerských horách 1012 m n. m. je nejvyšší horou Ještědsko-kozákovského hřbetu. Zdejší lyžařské středisko se pyšní celkovou délkou 8,77 kilometrů, pěti vleky, několika druhy lanovek a můstky pro skoky na lyžích. Z vrcholu Ještědu se nám naskýtá daleký výhled do Čech, Německa i Polska. Vystoupejte na vrchol s rodinou i přáteli a kochejte se nádhernými krásami přírody.

Gerlachovský štít

Gerlachovský štít je nejvyšší vrchol Vysokých Tater. Výstup do výšky 2654 m n. m. lze uskutečnit pouze za doprovodu horského vůdce. Doprovod si můžete objednat minimálně 1 den předem na www.tatraguide.sk

Srazy bývají v Tatranské Poliance v časných ranních hodinách, na 1 horského vůdce připadají nejvýše 3 osoby. Pro výstup je důležitá kvalitní obuv a dostatek tekutin. Ostatní vybavení Vám bude zapůjčeno horským vůdcem. Výstup je velice náročný, převýšení je 1800 m.

Na vrcholu Gerlachova štítu je osazen malý železný kříž. Mnohem náročnějším je však sestup s Gerlachova štítu, který vede Batizovskou próbou, která je velice strmá a fyzicky náročná. Na celkový výstup a sestup je nutno počítat cca s 10 ti hodinami.

Chopok

Vášniví lyžaři a snowboardisté si rozhodně přijdou na své v nejznámějším slovenském středisku Chopok nacházejícím se v Nízkých Tatrách pod vrcholem stejnojmenné hory. Tento areál dýchající alpskou atmosférou byl v posledních letech modernizován a nyní nabízí 45 km sjezdovek všech obtížností, od mírných svahů vhodných pro rodiny s dětmi či začínající lyžaře, až po strmé a freeridové tratě pro zdatné sportovce. Součástí areálu je moderní větruodolná kabinová lanovka a také široká nabídka ubytování. Navíc, pokud byste zatoužili po odpočinku, v nedalekém Liptovském Mikuláši se nachází světoznámý obří aquapark Tatralandia.

Medvědín

Hora, na které naleznete sjezdové tratě, běžecké, cyklistické a turistické trasy. Její vrchol je v nadmořské výšce nad 1200 m n.m. V zimním i letním období je možné se nechat vyvézt na vrchol pomocí lanové dráhy. Z vršku Medvědína je krásný výhled na okolní hory - Žalý, Pláň, Vysoké kolo, Violík, Dívčí kameny a též i Sněžku.

Kráľova hoľa

Tento vrchol opředený pověstmi se nachází v Nízkých Tatrách a pyšní se výškou 1946 m n. m. Neváhejte a vystupte i vy na Královu horu, abyste se pokochali jedinečným výhledem na Spiš, Vysoké Tatry, Liptov a Horehroní. Jedná se o jeden z nejoblíbenějších a nejnavštěvovanějších vrcholů Nízkých Tater. Přestože na vrchol vede řada turistických chodníků, je túra fyzicky náročná, při výstupu zdatný turista zdolá 1150 metrů převýšení. Nahoře se nachází sídlo horské služby, meteorologická stanice a srubová chata s možností nouzového přespání. Pro horské nadšence.

Lomnický štít

Příznivci Vysokých Tater mohou navštívit druhou nejvyšší horu Slovenska – Lomnický štít, který se tyčí jako trojhranná pyramida 2634 m.n.m. Na jeho vrchol se dostanete lanovkou ze Skalnatého plesa nebo si můžete zaplatit horského průvodce a užít si Lomnický štít naplno.   Můžete z něho navštívit Pyšný štít, Malý Pyšný, Spišský nebo Baranie sedlo či Baranie rohy. Též doporučujeme Skalnaté pleso a dolinu. Pokud hledáte Ski areál, funguje zde Tatranská Lomnica. Hlavně zde najdete úžasné ticho, úchvatné noční oblohy a hřebeny Vysokých Tater.

Malý Šišák

Razíte na výlet do Krkonoš? Potom nesmíte opomenout Malý Šišák, 9. nejvyšší horu České republiky. Vypíná se do výše 1439 m n.m. a zvedá se nad Slezským sedlem. Výstup na samotný vrchol není turisticky přístupný, neboť tento spadá pod chráněné území Krkonošského národního parku. Po severní straně jej však obchází červeně značená Cesta česko-polského přátelství, jelikož vrcholem prochází státní hranice s Polskem. Malebná krajina stejnojmenný horský hotel zde nabízí zájemcům mnoho zimní romantiky i neopakovatelných zážitků s rodinou a přáteli.