Výlet ze Špindlerova Mlýna k Prameni Labe a přes Sněžné jámy zpět

Výlet začíná ze Špindlerova mlýna u stanice spodní stanice lanové dráhy na Medvědín. Lanovka jezdí vždy dle platného jízdního řádu – doporučujeme zkontrolovat toto na stránkách skiareálu. Při jízdě lanovkou pokud je dobré počasí vidíte okolní kopce a údolí Špindlerova Mlýna. Nahoře u výstupní stanice lanovky máte možnost využít občerstvení a případně dát si dobrý oběd. Vydáte se směrem Zlaté návrší, kam dojdete po přibližně jedné hodině mírně stoupající cestou. Ze Zlatého návrší se nám nabízí výhled na Labskou boudu, horu Vysoké kolo a do široké krajiny Krkonoš. Můžete se též občerstvit ve stánku s občerstvením a pár metrů chůze od Vás se nachází pomník Hanče a Vrbaty.

Od něj je vidět hora Kotel, která má na sobě viditelná lavinová pole a bývá jako jedna z mála pokryta sněhem i během Velikonoc. Ze Zlatého návrší Vás čeká přibližně půl až třičtvrtě hodiny chůze k Labské boudě, od které je výhled na do horského údolí. Na Labské boudě si můžete dát oběd, případně pokračovat mírně do kopce směrem k prameni Labe cca 10 minut chůze.

Místo, kde je pramen Labe není jeho pravým pramenem, ten je o desítky metrů výš, v chráněné části Labské louky, kam je zákaz vstupu. Od pramene Labe pokračujte směrem k hranicím s Polskem až dojdete na cestu Česko Polského přátelství. Po ní jdete směrem k hoře Violík a od ní pokračujete dále až ke Sněžným jámám a Vysokému kolu. Sněžné jámy jsou pozůstatkem činnosti ledovců.

Od Sněžných jam pokračujeme dále k Vysokému kolu (1509 m.n.m.) odkud jdeme dále po cestě z kamenů. Sestup po cestě z Vysokého kola přijdeme na rozcestí. Od něj přelezeme ještě jeden horský vrch a na dalším rozcestí odbočíme směrem na Martinovu boudu. Od tohoto momentu už defacto jenom klesáme. Na Martinově boudě, pokud je otevřena je možné využít občerstvení. Dolů směrem do Špindlerova Mlýna vede betonová a panelová cesta. Přijdeme k silnici, po které půjdeme ještě podél řeky Labe přibližně 2 km k parkovišti u spodní stanice lanové dráhy na Medvědín.

Doufáme, že se Vám tento výlet bude líbit. Patří mezi náročné výlety, ale zároveň pokud máte štěstí na pěkné počasí jedná se o velmi zajímavou horskou túru.